Login

Alexandra Szabo

Psiholog

...cate ceva despre starea de bine

Dincolo de iubire, bucuria este emotia cea mai placuta sufletului. Iar daca iubirea inseamna si bucurie, nu neaparat si invers, atunci bucuria este cel mai dens si des sentiment pozitiv pe care sufletele umane il pot radia.

De unde vine bucuria....si unde se duce?
Bucuria deriva, se naste, radiaza, irupe dintr o emotie importanta ce ne infioara sufletul si se duce in manifestarea unei stari de bine atat de benefice pentru mintea, sufletul si trupul oricarui individ. Deseori, bucuria se intrepatrunde sau se confunda chiar cu fericirea, poate chiar si cu ...implinirea.

Bine, daca e atat de benefica, cum facem sa ajungem la ea, sa o valorizam/constientizam si sa o pastram cat mai mult?

Aici pare mai greu, avantul meu introspectiv, cautarea cognitiva si orele petrecute in cabinetul meu de psihologie, in alfarea acestui raspuns, se inmoaie si ma face sa emit prea putine ferme judecati de valoare.

Dincolo de trasaturile apriorice personalitatii noastre, care sunt un fundament important al manifestarii starii noastre de bine, al bucuriei de a fi si de a te simti bine in piele ta, putem propulsa cumva aceste stari constienti de importanta unor concepte aspirationale de tipul: ramai pozitiv ( pana unde?), manifestate-te empatic, ajutati semenii, cresteti stima de sine, accepta-te, accepta, vezi partea insorita a lunii sau nu doar pata de la masina de spalat pe paharul jumatate..., etc. Asta ma face sa cred ca starea de bine depinde in cea mai mare masura de noi insine, putem ajunge la ea prin noi insine, o valorizam deseori potentand-o constient si, da, incercand sa o pastram cat mai mult, chiar ....zagaraind-o pe fata cand vrea sa plece ????.

Cum ne dam seama ca starea de bine nu a plecat?
Un zambet autentic poate fi suficient.

Articole noi