Login

Alexandra Szabo

Psiholog

....cate ceva despre relatii si relationare in cuplu.

 

Te ai gandit de ce te-ar putea insela partenerul tau?

 

Ne intalnim deseori cu situatii in care  credem/sau chiar se intampla ca partenerul sa ne insele ….desi promisiunile de fidelitate sunt reinoite periodic. Ce l-ar putea face pe partener sa caute o alta relatie? Ce ai facut tu pana acum, ce lipseste semnificativ relatiei voastre? Care din nevoile tale sunt ne/satisfacute?

 

Daca e cert pentru tine ca sotul are o alta relatie, il poti aborda spunandu-i ca tu stiai deja. Propun sa-i comunici ce simti tu, adica tocmai actul infidelitatii lui/ ei. Franc, direct, cu un discurs cat mai controlat si calm. Eviti sa devii frustrat/a, furios/a ,agresiv/a si te poti elibera de emotiile negative, care nu te-ar ajuta cu nimic...tacand. Discutia cu el/ea pe un ton calm te va ajuta sa iei o decizie cat mai rationala si chiar posibilitatea de a depasi impasul.

 

Este recunoscut ca relatiile incep sa se destrame in principal datorita felului comunicarii sau… non-implicarii. Da, paradoxal, nu lipsa comunicarii este cauza principala, ci mai ales incapacitatea celuilalt de a-l intelege pe celalat ( cu sau fara comunicare). Apare tot mai des acel sentiment de instrainare, de departare, de disonanta in abordarea problemelor chiar si uzuale intr-o relatie a cuplului. Practic, cei doi nu s-au schimbat asa deodata, au fost mereu cu anumite probleme, probleme care tin in principal de identitatea fiecaruia, de valorile din care se revendica, de educatia si istoricul relatiilor umane anterioare. Dar celalalt, nu reuseste sa treaca de peretele opac al partenerului, nu reuseste sa-l inteleaga, sa verbalizeze nevoia de a intelege si de a rezolva situatia.


Sa credem ca intr-o relatie de cuplu partenerii se pot schimba unul pe celalat?

Da, depinde de interactiunea dintre cei doi, cat de mult vor sa refaca sau nu relatia cuplului. Da, daca pot discuta orice, fara jena, uneori fara menajamente. Da, daca pentru lucrurile importante exista acordul ambilor. Da, daca pe fondul valorilor si idealurilor comune exista dezbatere, compromis si dorinta succesului. Da, cel mai mare DA, daca partenerii sunt constienti de complementaritatea dintre ei si nu de vreo ierarhie sau reguli ce trebuie impuse/respecatate doar de catre unul dintre ei.

 

"O căsnicie excelentă nu este aceea în care un "cuplu perfect" este împreună, ci una în care un cuplu imperfect învaţă să se bucure de deosebirile dintre ei." Dave Meurer

Articole noi