Login

Alexandra Szabo

Psiholog

Cate ceva despre gandirea puternic negativa

 

Prin interactiunea cu oamenii de langa noi ( rude, prieteni, colegi, sefi)  observ ca din ce in ce mai mult lumea se manifesta si gandeste intr o nota tot mai puternic negativista.
 
Pe parcursul vietii, acestia isi vor concentra atentia in principal pe acele aspecte negative ale vietii cum ar fi: durere, pierdere, tradare, esec, dezamagire, in timp ce aspectele pozitive, fie si multe la numar, sunt tot mai minimizate. De exemplu in atitudinea la locul de munca: tot mai adesea  unele persoane au asteptari exagerat negative, in sensul ca aproape isi proiecteaza esecul si se asteapta ca  lucrurile  sa mearga prost. Ajunsi in acest punct, ei devin vulnerabili si incep sa faca greseli dezastruoase ce pot duce la pierderi serioase ( greseli in abordarea temelor de serviciu, asteptari nerealiste din partea sefilor sau subordonatilor, stres suplimentar)  cu toate ca petrec destul de mult timp si efort  incercand sa ia toate masurile posibile pentru a avea succes. Aceasta stare de proiectie si manifestare negativa a actiunilor unui indivit poarta numele de  ruminatie obsesiva ( gandire excesiv negativa). 
 
Subconstiend, deci, desi exista si flashuri care trag semnale de alarma, acesti indivizi  traiesc permanent cu dusmanul in casa si, paradoxal, mai  il si intretin. Pericolul acestui set de frici (ingrijorare, tensiuni cronice) este ca treptat sa se consoleze cu aceasta stare, sa o accepte, iar comportamentul tipic sa se manifeste  in zona plangerilor si a indeciziilor. In aceasta etapa,  fara a schimba ceva, apar scindari in comunicarea cu grupul suport, grupul proxim sau chiar cu aria mai extinsa a socialului in care se manifesta. Persoanele afectate de aceasta stare de gandire negativa se satura de nerezolvarea problemelor pe care le proiecteaza fals de cele mai multe ori si vor ajunge sa vada mereu esecul ca pe o stare implacabila.
 
Sugestiv, intr o fraza, cineva spunea despre aceasta stare de ruminatie ca persoanele afectate considera ca paharul e cel mai adesea, cand plin cu griji.... cand gol cu incertitudine.

Articole noi