Login

Alexandra Szabo

Psiholog

Teama de a esua

Una dintre marile frici ale oamenilor este aceea de a esua.

 

Frici diverse sunt asociate diverselor esecuri, de la cele din plan profesional (esecul ascensiunii in cariera, esecul unor proiecte importante, esecul obtinerii unor avantaje materiale sau de reputatie profesionala, etc) la esecuri ​in plan familial sau social​.

 

Desi se mai spune ca uneori esecul ar fi un pas catre succes, nu multe persoane mizeaza pe asta. Realist vorbind, inclin mai mult spre​ a defini aceasta ca pe un mit, mai ales daca esecul respectiv se datoreaza unei stime de sine scazute sau unor slabiciuni de diverse naturi. Sunt  persoane care din cauza temei de esec nu reusesc sa si indeplineasca vocatia sau sa evolueze in diversele planuri, aspiratii, proiecte potential realizabile si cu sansa ridicata de reusita ...si atunci prefera sa renunte, sa se indoiasca de sine, sa gaseasca motivatii sa accepte esecul sau sa-l proiecteze in mentalul lor ca pe o fatalitate inexorabila. Poate de aici se explica cumva de ce nu reusim sa ajungem, maturi fiind, ceea ce ne dorim/propunem in copilarie, adolescenta, tinerete, poate asa se rateaza mari cariere de doctori chirurgi care acum profeseaza medicina generala sau profesori universitari care acum predau in licee de cartier sau desenatori de proiecte standard in arhitectura in loc de un pictor cu vernisaje apreciate,  si asa mai departe. Bineinteles, departe de mine a afirma ca aceasta este principala cauza, probleme financiare, de relationare familie/individ, tentatii adolescentine mai puternice decat motivatia de succes in ceea ce iti propui, se adauga si se completeaza/asociaza. Unii rateaza sansa de a evolua in proiectul lor de existenta si afirmare in diverse proiecte nici macar incercand.

 

Este evident, deci, ca aceasta teama de esec duce la ratarea unor oportunitati ce ar putea fi accesate cu mai multa indrazneala si mai multa asumare a esecului.Pentru ca, da, asumarea esecului este o solutie de invingere a diferitelor frici, iar un psiholog bun te poate ghida, uneori fara sa iti dai seama,  catre cresterea stimei de sine,  catre intelegerea si asumarea esecului, catre cautarea de solutii in gestionarea disarmoniilor, catre asumarea starilor de conflict interior si solutii de administrare a acestor conflicte si, astfel, se poate invinge aceasta teama.

Articole noi