Login

Alexandra Szabo

Psiholog

Parintii au responsabilitatea de a mentine armonia in familie.

Foarte adesea se intampla ca cei doi parinti sa nu cada de acord intr-o privinta sau alta ce tine de copii. Cateodata se poate intampla ca discutia parintilor sa se indrepte catre...subiecte mai aprinse, cauzate de starea de conflict dintre cei doi parteneri.

 

Am intalnit in cabinet familii unde parintii fac tot ce pot pentru a evita discutiile si escaladarea conflictului. Cu toate aceste precautii, copiii observa tensiunea fara sa stie exact ce se intampla. Ei incep astfel sa gandeasca si, uneori, chiar sa vada starea de tensiune ce se simte in aerul din casa, iar unul dintre parinti incepe sa aiba un comportament straniu: ba vesel, ba trist sau alteori evitant (tacere, interactiune redusa intre parinti, oftat, dat ochii peste cap).

 

Discutile apar iar si iar tocmai pentru ca unul dintre parinti tace incercand sa pastreze sau sa restabileasca armonia in familie. Alteori copiii pot chiar asista la conflicte, discutii, agresiuni  ceea ce ii poate face sa creada ca discutiile apar datorita lor.

 

Copilul de azi invata pas cu pas, zi de zi, comportamentul evitant de la unul dintre parinti. Invatand acest comportament, copilul ar putea incepe sa prefere linistea cu orice pret, chiar prin a se retrage sau, mai tarziu in relatia lui de cuplu, prin a ceda destul mult pentru a mentine linistea si, in special, pentru a nu supara familia, prietenii ,colegii, partenera/ul de viata, existand frica inconstienta de abandon.

 

Aceasta idee de a mentine armonia, linistea, cu orice pret, are si ea un pret destul de mare. Acest copil de acum va face tot ce ii sta in putere sa tina parintii impreuna in ideea de familie unita dar nu este sigur ca situatia va sta asa cum el se asteapta sa se intample. Esecul ar fi devastator pentru un copil cu  asemenea istoric in raport cu asteptarile lui ca adult ce va fi sa devina, tocmai pentru ca speranta s-a infiripat in mintea lui, ca viata va fi altfel pentru el.

Articole noi