Login

Alexandra Szabo

Psiholog

Cate ceva despre sentimentul de vinovatie si lipsa increderii...

"Vinovatia este cel mai toxic sentiment." Veronica A. Cara

 

Vinovatia e un sentiment atat de puternic incat ne poate face sa devenim anxiosi, agresivi, depresivi, furiosi pe noi pentru erorile petrecute in trecut sau chiar pentru cele ce continua si azi.

 

Vinovatia este un sentiment atat de puternic incat poate dauna modului in care ne percepem pe noi insine si, mai mult de atat, poate periclita relatiile cu persoanele din jur. Aceasta culpabilitate, resimtita de-a lungul unei perioade lungi de timp, determina o presiune mare pe umerii acelei persoane.

 

In general, persoanele dependente ajung usor sa aiba sentimente de vinovatie aproape din orice motiv. Cauza ar fi chiar comportamentul acestora si anume presupusa nevoie de a ajuta uneori chiar fara  a exista o solicitare in acest sens. Pur si simplu aceste persoane se simt obligate sa ajute (ca si cum menirea lor ar fi  aceea de a fi salvatori). Ulterior, pot avea nemultumiri  si  chiar  pot trai mai apoi frustrari prin consecintele rezultate.

 

Persoanele care simt adesea sentimente de vinovatie, pentru cineva sau ceva, sunt incarcate preponderent cu emotii negative iar la un moment dat incep sa aiba ruminatii de tip ( oare ce e gresit la mine?; ce am facut?; cum am procedat?;oare am deranjat?; poate ar fi fost mai bine sa...?,etc). Astfel, incepe sa se diminueze si mai mult  increderea si apar indoielile de tip  "nu ma voi schimba niciodata pentru ca nu pot/nu sunt un stare", iar imaginea de sine si stima de sine vor fi afectate, fapt ce complica si mai mult situatia si asa nu prea buna.

 

Cei care au copilarit in compania bunicilor cunosc acel proverb care spune: a gresi e omeneste! Si atunci, in loc sa punem accentul pe greseala comisa ce conduce la senimente de vinovatie, ar fi indicat sa se puna accentul pe  acceptarea faptului sa s-a gresit. Ulterior, lucrurile pot fi invatate corect.

 

De aceea, spun ca vinovatia si rusinea nu pot permite persoanelor aflate in dificultate sa faca singure schimbarea necesara. Pentru a face o schimbare este nevoie de un psiholog bun care sa lucreze tocmai ceea ce ii lipseste acelei persoane, si anume: stima de sine, incredere in sine, imagine de sine buna, detasarea, castigarea independenței, etc.

 

Increderea in sine nu este  o abilitate cu care ne  nastem. Ea poate fi invatata si este o alegere pe care o poti face.

 

Infrunta-ti temerile si devin-o un om liber. Accepta curiorizatea, ca o forta interioara, importanta, care te ajuta sa descoperi lucruri noi despre tine si despre lume.

Lasa curiozitatea sa te ghideze catre experiente noi, care iti pot schimba viata. Castiga lupta si invinge  lipsa de incredere cu increderea ca vei reusi.

 

 

Articole noi