Login

Alexandra Szabo

Psiholog

De ce suferim?

 

Pentru ca ne lipseste ceva sau cineva?

Pentru ca am ratat o situatie favorabila vietii noastre?

Pentru ca soarta se impotriveste?

Pentru ca intotdeauna vrem mai mult decat avem?

 

Pare ca in viata fiecarei persoane e nevoie de o schimbare la un moment dat. Sau chiar de mai multe. Daca aceasta schimbare  nu poate fi transpusa in actiune, urmeaza unele consecinte, deloc usor de acceptat si cu atat mai greu  de suportat. 

 

De unde stim toate acestea? Pentru ca suferim!  Suferinta ne obliga sa facem o alegere pentru noi, sa modificam ceva in viata noastra. Ne obliga sa luam o decizie pentru noi.

 

Despre cum ne schimbam si catre ce aspiram, e greu de definit si ar fi  multe de analizat.

 

Unii considera schimbarea in planul individual ca o caracteristica a tineretii, a adaptabilitatii la schimbarea sociala, tehnica si informationala care are loc la nivelul individual/personal.  Altii o vad insa,  ca fiind expresia superficialitatii si nehotararii, a neputintei de angajare, a lipsei de personalitate sau de maturizare.

 

Fie ca ne dam seama sau nu, noi ne schimbam oricum in permanenta, in primul rand ca o consecinta a maturizarii programate genetic, a dorintei de a ne fi mai bine.

 

Cand suferinta nu o mai poate fi ignorata e nevoie de o schimbare!  Este oare  atat de greu?

 

Individul cu o nevoie exagerata de control are o  viziune ingusta asupra vietii. Este inflexibili, are tabieturi si cateva fixisme. Fara ele nu ar fi el. Aceasta nevoie de supracontrol a venit in urma unor experiente mai mult decat neplacute. Cel mai probabil din  copilarie  si evident, copilul de atunci ca si acum, intra in aparare folosind... atacul. E ca si cum isi spune raspicat : nu voi lasa pe nimeni sa ma faca sa sufar,am suferit destul!

 

Persoanele cu aceasta nevoie de supracontrol pot parea persoane  curajoase, cu aparenta personalitate si aparent rationale dar, de cele mai multe ori, nu e asa.Sunt autoritare dar le este  teama in a  nu se confrunte cu  abandonul. Nu le place sa fie ignorate. Nevoia de control denota instabilitate si nesiguranta de sine. Nevoia de control are legatura cu atasamente diverse.

 

Intotdeauna nevoia de control provine din FRICA niciodata din PUTERE. Cu cat nevoia de control este mai mare cu atat este frica mai mare. Nevoia de schimbare este firesca si trebuie sa se petreaca in mod natural, fara un efort considerabil.

 

Din pacate insa, sunt si oameni care fie nu stiu ca au nevoie de o schimbare in plan interior, fie nu stiu in ce anume consta schimbarea necesara. Primii, desi sunt nefericiti, cred ca responsabilitatea nefericirii lor revine SORTII si nu fac nimic pentru a schimba perspectiva.Traiesc fericiti in nefericirea lor. Acesti oameni nu accepta sa mearga la un psiholog bun! De ce? Pentru ca ei se considera puternici.

Articole noi