Login

Alexandra Szabo

Psiholog

...despre adulter si consecinte

 

"Nu iubesti pe cineva pentru ca este perfect, il iubesti in ciuda faptului ca nu este.” (Jodi Picoult)

 

Infidelitatea este vazuta de cele mai multe ori ca o mare nenorocire in viata cuplului.

Pornind de la ideea ca "actul de tradare" nu este planificat, el are ca mecanism de declansare tocmai relatia instabila in mai multe planuri: afectivitate, comunicare, interactiune, atentie, lipsa actiunilor comune candva .

 

Infidelitatea este o povara pe umerii unui cuplu.

Odata cu trecerea anilor, in relatia celor doi nu se mai pune accent pe validarea celuilalt, dimpotriva chiar scade atentia pentru partenerul de cuplu, venind in prim plan atentia pentru copii. As zice ca ar putea fi, ceea ce nu este in fapt, un act de tradare, ci mai degraba, o nevoie neimplinita in copilarie.

 

Se poate ajunge ca situatia sa devina extrem de tensionata, depinde de felul in care cei doi parteneri gestioneaza situatia nou creata, astfel incat sa nu declanseze adevarate furtuni, care la randul lor sa faca ravagii in sistemul de credinte de pana la acel moment.

 

S-a scris despre faptul ca femeile iarta infidelitatea barbatului iar barbatii simt infidelitatea femeii.

Cu toate acestea la baza adulterului stau o serie de disfunctii in viata intima a cuplului.
Aceasta tentatie apare dupa o perioada in care cei doi parteneri au trait impreuna multi ani, experiente cu bune si rele, lucruri in  comun mici si mari, reusite si esecuri duse de cei doi mai greu sau mai usor.....si totusi, la un moment dat se intaleaza rutina care nu face altceva decat sa duca la pierderea atentiei pentru celalalt.

   

Cum se face ca lucrurile ajung aici?

 

Pentru partenerul inselat, gandul din spatele tradarii/adulterului se face la nivel cognitiv.

In felul acesta apar sau nu, doua elemente cu care cel/cea  inselat/a se lupta; infidelitatea si abandonul.  Cei doi se instraineaza dar, ar putea sa incerce sa vorbeasca despre situatia creeata si, el mai indicat ar fi sa mearga la un psiholog bun pentru ei.

 

De ce?

 

Pentru ca infidelul devine adesea critic, poate chiar sa inceapa sa manifeste furie la adresa celuilalt, adica a partenerului tocmai inselat. Astfel, conflictul ia amploare, in cazul in care cei doi au copii, acestia vor fi afectati indiferent daca sunt mari sau mici. Mai mult, cei mici nu ar putea sa inteleaga "mare scimbare mare"

 

"Trebuie mereu sa te schimbi, ca sa ramai mereu acelasi. "Simone du Beauvoir"

 

Articole noi