Login

Alexandra Szabo

Psiholog

Stima de sine

Declaraţie de autoestimare

Eu sunt eu.

Nu mai exista nimeni pe lumea asta exact ca mine.

Mai sunt persoane care imi seamana in anumite aspecte dar nu imi semana in totalitate. Prin urmare tot ceea ce emana din mine este suta la suta al meu,pentru ca eu sunt cel care face alegerile.

Posed tot ceea ce tine de mine:corpul meu inclusiv tot ceea ce face acesta;mintea mea, inclusiv toate gandurile si ideile; ochii mei, inclusiv imaginile a tot ceea ce vad ei; sentimentele mele, oricare ar fi ele :manie,bucurie,frustrare,iubire,dezamagire,emotie;gura mea si toate cuvintele care ies :politicoase,dulci sau aspre,corecte sau incorecte;vocea mea ,sonora sau linistitoaresi toate actiunile mele,atat cele indreptate catre ceilalti cat si cele directionate catre mine insumi.

Posed vise, sperante, temeri, triumfuri si succese, esecuri si greseli si pentru ca posed tot ceea ce tine de mine ma pot cunoaste foarte bine.
Daca fac asta ma pot iubi si pot avea o atitudine binevoitoare fata de intreaga mea fiinta.
Stiu ca exista anumite aspecte in mine care ma nedumeresc si altele pe care nu le cunosc dar....
Felul in care arat si vorbesc,tot ceea ce spun si ce fac,tot ceea ce gandesc si simt la un moment dat, toate acestea sunt EU.

Totul este autentic si ma reprezinta pe mine asa cum sunt in momentul acela.
Cand mai tarziu ma uit in urma la cum am aratat si cum am vorbit, la ce am spus si ce am facut,la cum am gandit si am simtit,pot gasi elemente care sa mi se para nepotrivite.
Pot da deoparte elementele nepotrivite si pot pastra ceea ce s-a dovedit adecvat si pot inventa ceva nou pentru ceea ce am indepartat.

Pot sa vad, sa aud, sa simt,sa gandesc sa vorbesc si sa fac.
Am instrumentele pentru a supravietui ,pentru a fi apropiat de ceilalti,pentru a intelege si patrunde marea de oameni si lucruri din exteriorul meu.

Eu sunt eu si sunt ok.

Virginia Satir: Arta de a fauri oameni

 

Articole noi